HUR SKA MARSVINEN BO?

Sällskap

Regel nummer ett är att marsvin aldrig ska bo ensamma, utan alltid ha sällskap utav en artfrände. Hanar skall alltid gå i par (eftersom det oftast blir rejäla bråk annars, vilket kan leda till att du får hanar som inte kan gå med någon alls), men honor kan gå i större flockar. Om man vill, så kan man ha EN kastrerad hane i en honflock. Du får inga beteendemässiga fördelar med en kastration, det kan bara inte bli smågrisar.


Boendet

Marsvinen föredrar boendelösningar som inte har flera våningar, men som gärna har en rejält tilltagen plan yta. Ju större boende du kan erbjuda dina marsvin, desto bättre är det. Lagkraven för hur minimimåtten skall vara där man skall hålla sina marsvin är tämligen snålt tilltagna. Det gäller att vara generös med ytan, i synnerhet för hanpar där det lättare kan uppstå konflikter om de t.ex. inte kan passera varandra på ett bra sätt utan att de kommer varandra för nära inpå.

Många bygger sina egna marsvinshem utav t.ex. billybokhyllor som man lägger ned och tar bort hyllplanen på, samt lackbord där man kan bygga flera på rad eller göra "höghuskomplex" med flera bostäder ovanpå varandra (IKEA är bra till mycket!). Ta gärna de stora lackborden som har mått 118x78. Detta är relativt praktiska och enkla lösningar att få till. Tänk på att ha vaxduk eller någonting liknande i botten bara, så att burbotten eller ännu värre, ditt golv, inte blir förstört.

Om du inte har möjlighet att bygga buren själv, så köp den största gallerburen du kan hitta. Jag rekommenderar denna.

Här finns en länk till en burstorlekskalkylator där du får fram hur många marsvin du kan hålla på en viss yta lagligen.

Buren skall alltid vara utrustad med varsitt hus (gärna med flera ingångar) till marsvinen så att de enkelt kan gömma sig. Har du hanar, så ha två vattenflaskor och två matskålar (om du ger kraftfoder) så att det slipper bli bråk om resurser. Ha strömedel i botten, såsom t.ex. kutterspån. Och; glöm inte att marsvinen alltid ska ha fri tillgång på hö! Undvik höhäckar, marsvinen kan fastna i dem. Var generös med höet, det är både föda och gömställe för marsvinen.